به گزارش بنکر (Banker)، بهنظر میرسد این موضوع را بانک مرکزی هم میداند و دیروز در یک جنگ آشکار با قیمتها در محدوده ۱۳هزارو ۴۰۰تومان تلاش کرد تا قیمتها را در این حدود تثبیت کند اما رشد روزهای گذشته نشان داده دست بانک مرکزی هم بهدلیل کاهش درآمدهای ارزی ناشی از صادرات به عراق و سایرعوامل اقتصادی مرتبط با بازار خیلی باز نیست.
پیشبینیهای غلط
با وجود رشد ۱۵درصدی قیمت دلار در یکماه گذشته، تا همین چند هفته پیش، اغلب مقامات مسئول و حتی کارشناسان از احاطه بانک مرکزی بر بازار ارز سخن میگفتند و بدون درنظر گرفتن عوامل اقتصادی، اعتقادی به رشد قیمت دلار نداشتند و معتقد بودند بانک مرکزی قیمتها را کنترل میکند، بهطوری که چند هفته پیش محمدرضا نجفیمنش، عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی گفته بود: با توجه به کنترل خوبی که بانک مرکزی تاکنون داشته بهنظر نمیرسد دلار تا پایان سال نوسان غیرقابل انتظاری داشته باشد. محمد لاهوتی، عضو کمیته ارزی اتاق بازرگانی هم معتقد بود قیمت دلار باید حدود ۱۰هزار تومان باشد. هفته پیش هم حیدر مستخدمین حسینی از معاونان سابق بانک مرکزی هم گفته بود نرخ ارز درکوتاهمدت در همین کانال ۱۱ یا ۱۲هزار تومان باقی خواهد. احمد اتابک، سیدرضا حاجی آقامیری، محمدرضا انصاری و عباس آرگون نیز بهعنوان دیگر اعضای اتاق بازرگانی تهران معتقد بودند تا پایان سال تحرک چندانی در بازار ارز رخ نمیدهد و قیمت دلار در کانال ۱۱هزار تومان باقی خواهد ماند. به این اسامی میتوان یک فهرست بلند و بالا از کارشناسان و مقامات اقتصادی کشور را اضافه کرد، که از عوامل اقتصادی، منجر به افزایش قیمت دلار، هیچ تصوری نداشتند.
هشدارهای قبلی
با وجود این؛ نخستینبار پدرام سلطانی، نایبرئیس سابق اتاق بازرگانی ایران، از احتمال افزایش قیمت دلار با درنظر گرفتن عوامل اقتصادی خبر داده بود و پس از آن برخی کارشناسان مالی هم به ریشه مولفههای اقتصادی که میتواند به رشد قیمت دلار منجر شود؛ اشاره کردند. پیش ازاین همچنین حسین زمانیدرمزاری درباره رشد قیمت دلار به همشهری گفته بود: چنانچه قیمت دلار از محدوده ۱۳هزارو ۸۰۰تومان عبورکند میتواند تا منطقه ۱۵هزارو ۶۰۰تومان و بعد ازآن حتی تا محدوده ۱۷هزار تومان تا پایان سال رشد کند. به گفته او افزایش تقاضای فصلی در پایان سال و همینطور افزایش قیمت بنزین فقط بخشی از دلایل رشد قیمت دلار هستند. سیدبهاءالدین حسینی هاشمی کارشناس بازار مالی هم این موضوع را تأیید کرده و به همشهری گفته بود: افزایش قیمت بنزین تورم ۱۰درصدی را به اقتصاد تحمیل میکند و افزایش تورم هم هم یعنی تضعیف پول ملی و افزایش قیمت ارز، بنابراین چنانچه قیمت ارز رشد نکند، اتفاق عجیبی افتاده است.
به گفته او عواملی چون افزایش تقاضا برای ارز، فضای روانی در بازار ارز، کاهش صادرات نفت و تهدیدهای بیرونی، احتمالا قیمت دلار را تا پایان سال ۲۰درصد رشد خواهند داد.
تحلیلگران بر این باورند که رشد دوباره قیمت ارز در شرایطی که اقتصاد ایران با رکود تورمی مواجه است میتواند ضربات جبرانناپذیری بر این پیکر رنجور وارد کند. در علم اقتصاد از رکود تورمی بهعنوان سرطان اقتصاد یاد میشود از ابتدای دهه۹۰ تاکنون اقتصاد ایران ۲بار به رکود تورمی دچار شده است.